Boeren in het bos

Boeren in het bos

Adres: Lycklamavaart 1
Postcode: 8427 RM
Plaats: Ravenswoud
Provincie: Friesland
Land: Nederland
Routebeschrijving
Telefoon: 06 145 09 281
Contact: Mariska Slot

Beschrijving

Wij zijn Richard van Pelt en Mariska Slot en samen runnen we Boeren in het Bos. Onze passie voor dieren en natuur is waar we ‘s ochtends voor opstaan en ‘s nachts van wakker liggen. Van jongs af aan werken we al graag met dieren en zijn we graag buiten bezig. Een leven in en met de natuur heeft ons altijd getrokken. Allebei hebben we eerst voor een baas gewerkt, Richard bij de politie en Mariska als kwaliteitsmanager in een veevoerfabriek. Maar het ondernemersbloed kriebelde, en we hadden allebei de droom om boer te worden. Maar wél op een totaal andere manier dan gangbaar.

 

Onze filosofie is dat dieren zichzelf prima kunnen redden in de natuur, en dat ze daardoor veel gezonder blijven. Ook kunnen wij als boer hun natuurlijke rol weer nuttig inzetten. Runderen grazen, schapen grazen net even anders, en varkens wroeten en ruimen op. Allemaal super nuttig als je ze maar goed stuurt.

We willen mensen in de omgeving en andere boeren laten zien dat we ook op deze manier vee kunnen houden. En dat je er als ondernemer ook een prima inkomen aan hebt, zelfs met maar 20 runderen en 50 varkens. Het gaat erom dat je de consument bewust maakt en ze laat zien waarom dit vlees een eerlijke prijs waard is.

Daarnaast zijn we ons af gaan vragen hoe je nu ook fruit en groenten en noten op een natuurlijke manier kunt produceren, maar ook hoe we als mensen weer intuïtief voedsel uit onze omgeving kunnen halen. Een voedselbos zou een mooie stap zijn, maar daarin horen dan ook dieren thuis vinden wij.

Eigenlijk moet gewoon de hele landbouw anders, met de natuur als uitgangspunt en wij mensen die daaruit plukken en verzamelen wat we nodig hebben. De oorspronkelijke natuur in Nederland is bos, laten we nu eens uitvogelen hoe we weer kunnen eten uit bossen!

 

Het filmpje van Binnenste Buiten al gezien?

Klik op het wroetende varken!
Onze missie
Het huidige denken in de agrarische sector is veel dieren of gewassen op een vierkante meter, zo efficiënt mogelijk werken met allerlei negatieve effecten voor de omgeving, zodat ze snel groeien, met zoveel en zo snel mogelijk opbrengst. Voor het welzijn van het dier en de gezondheid van het voedsel is weinig aandacht. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een doodlopend spoor is.

De missie van Boeren in het Bos is verandering teweeg te brengen in het houden van dieren en het verbouwen van voedsel. Wij willen laten zien dat met de inzet van onze dieren en de aanleg van een voedselbos gericht op zowel vee als mens, een ondernemer diervriendelijk en duurzaam voedsel kan produceren met een gezonde financiële opbrengst. Daarbij dragen we de kennis en ervaring die we opdoen uit, door geïnteresseerden te ontvangen op ons bedrijf en actief kennis te delen.

Onze doelen zijn;

Een nieuwe en natuurlijke manier van voedselproductie voor mens en dier in gang zetten
Dieren houden op een zoveel mogelijk natuurlijke manier en ze nuttig inzetten
Biodiversiteit en natuurwaarde verhogen op en om de plekken waar we boeren
Bospercelen met een natuurlijke functie en productiebossen multifunctioneel maken door er naast hout ook andere producten te produceren
Een verdienmodel ontwikkelen voor natuurlijke veehouderij dat ook door andere agrarisch ondernemers gebruikt kan worden.

Stichting voor onderzoek en verandering
Onze innovatieve manier van veehouderij past op veel plekken niet in de wet- en regelgeving. Daarom zijn we uit eigen beweging in gesprek gegaan met de gemeente en ook provincie. Daar kwam al snel de landelijke overheid bij. We doen dit lobbyen niet alleen voor onszelf, we willen dat meer veehouders op deze manier vee kunnen houden.

Daarnaast doen we veel kennis op die we willen verspreiden onder andere boeren die met interesse in deze manier. Ook willen we onderzoek doen om nog meer kennis op te doen en onze praktische ervaringen te kunnen onderbouwen en aan te tonen dat onze methode werkt en hoe het werkt. Daarvoor zijn ecologische adviesbureaus en onderzoeksinstituten nodig.

Dit kost allemaal veel tijd, tijd die we als boeren al niet veel hebben, want als je dieren houdt is er altijd wel wat. De budgetten hiervoor passen niet binnen de portemonnee van ons bedrijf en bovendien vinden we dat we niet enige hoeven te zijn die deze kosten dragen, het is immers bedoeld om de omgeving van ons allemaal beter te maken.

Daarom zijn we de stichting gestart, om het werk naast onze gewone agrarische werkzaamheden, te kunnen blijven doen.

 

 • Streekproducten:
 • Ja

Boeren in het bos 0 5 0

Gemiddelde van 0 Beoordelingen

Jouw beoordeling

Schrijf als eerste een recensie

advertentie
Add review

Er zijn geen recenties op dit moment

Een aantal mensen achter biobetty.com

 • images/danny_300x250_zww.jpg

  Danny M. van der Cingel
  voorzitter

  Danny, 52 jaar, vader cebastiaan (14) sinds 2001 internetondernemer, in 2011 begonnen met biologisch eten/drinken. Tijdens de zomervakantie 2014 besloot...
  Lees meer...  
 • images/biobetty_marit_300x250.jpg

  Marit Heinkens
  acting director, bio-burgemeester friesland

  Marit is begeleider/gastvrouw/kok bij Andere Oever lunch-eetcafe, in haar vrije tijd is ze acting director/bio-burgemeester Friesland en helpt zij speuren naar bio-bedrijven...
  Lees meer...  
 • images/ema_300x250_zww.jpg

  Ema Najetovic
  online communicatie

  Ema, moeder van zoon julius, oprichtster shuffle magazine/project food (voedselbank alkmaar) en als ondernemer actief met haar bedrijf Lieve Zaken op het gebied...
  Lees meer...  
 • images/teike_300x250.jpg

  Teike van Baden
  audioarchitect

  Teike 29 jaar, in het dagelijks leven producer van oa hiphop, gaat expirimenteren met audio op biobetty om biologische informatie (nog)leuker, makkelijker, informatiever...
  Lees meer...
Hosting is powered by Cyso