Hippe Boon, de

Hippe Boon, de

Adres: Lopikerweg Oost 130
Postcode: 3412 KG
Plaats: Lopikerkapel
Provincie: Utrecht
Land: Nederland
Routebeschrijving
Telefoon: 2628611688

Beschrijving

Bonen of peulvruchten zijn eetbare zaden van planten uit de vlinderbloemenfamilie. (Alleen die familienaam maakt je toch al blij.)

Peulen komen alleen voor bij de Vlindertjes. Open de peul en zaden lachen je toe—hallo bonen.

Maak kennis met de Vlindertjes
We vinden het echt. Botanische namen zijn verleidelijk. De Vlindertjes heten ook wel de Leguminosae of Fabaceae familie. (Laat het rollen over je tong.)

Van sexy zijn komt nageslacht. Met meer dan achttienduizend soorten is dit de drie na grootste familie van bloeiende planten. Alleen de orchideeënfamilie en de familie van samengesteldbloemigen deden beter hun best.

De vlinderbloemenfamilie is bijzonder. Reizen zit in hun natuur. Je vindt ze over de hele wereld. En ze houden van een goede verkleedpartij. Als boom of struik. Als kruidachtige of houtachtige klimplant. Of als één- of meerjarige grassoort.

Zo veel boon
Als je met achttienduizend bent, dan zit de zaadproductie wel goed. En als je dan ook nog van verkleedpartijen houdt, sta je garant voor een rijke schakering. Wat een familie die Vlindertjes. Wat een gulle gave. Je moet ze wel adoreren.

Zo veel verrukkelijke kleuren.
Zo veel sensuele rondingen.
Zo veel mystieke glans.
En zo veel subtiele smaken.

Zo veel boon.
En allemaal familie.

Tuinbonen, Witte bonen, Bruine bonen, de kidneyboon, de limaboon, de tepary boon, pronkbonen, de Appaloosaboon, de Hutteriteboon, maar ook erwten en linzen, de vruchten van de tamarinde en broodboom, en zelfs pinda's, allemaal boon. Allemaal Vlindertjes.

Stamboon
De stamboom van de Vlindertjes is warrig. Net als de beste families kennen ook zij scheuring. Daarom wensen ze zich nu als drie onderfamilies te presenteren. Een groep onder de botanische naam Caesalpinioideae. Dit zijn de zonaanbidders in de tropen. Een groep met de naam Mimosoideae. Een tikkeltje koudbloediger. En een groep onder de naam Papilionoideae. Zij geven niet veel om het weer.

Elke onderfamilie is weer vertakt in geslachten. En eerlijk is eerlijk. De onderfamilie van Papilionoideae wint. Zij zijn de onderfamilie met de belangrijke eetbare bonengeslachten in de gelederen. Een prestatie.

Prachtige verhalen
Ieder van die eetbare geslachten doet al tijden mee. En startte het bestaan in een specifieke uithoek van de aarde. Elk geslacht en een continent. Voor eeuwig vergroeid. Met een gedeelde geschiedenis.

Konden de Vlindertjes praten, dan hadden ze prachtige verhalen. Over het wel en wee van het eigen geslacht. En over de worstelingen van de mens op hun continent.

Fascinerend.
Luister met ons mee.
Naar de verhalen van de Vlindertjes.

  • Streekproducten:
  • Nee

Hippe Boon, de 0 5 0

Gemiddelde van 0 Beoordelingen

Jouw beoordeling

Schrijf als eerste een recensie

advertentie
Add review

Er zijn geen recenties op dit moment

advertentie

Een aantal mensen achter biobetty.com

  • images/jellebakker_300x250.png

    Jelle Bakker, bio-burgemeester amsterdam (interim)

    Jelle, 32 jaar, levensgenieter/overlever, heeft audio-visuele techniek gestudeerd aan het Grafisch Lyceum A'dam, weet nog niet precies wat hij gaat doen bij biobetty.com,...
    Lees meer...  
  • images/yilmaz_portret_300x250.jpg

    Yilmaz Ayranci
    bio-burgemeester overijssel & manager advertising technology

    Yilmaz, ex-collega van Danny, in het dagelijks leven werkzaam als Client Services Manager bij Adfab Digital.   Via zijn zus Hicran kwam hij in aanraking met...
    Lees meer...  
  • images/eefje_300x250_zww.jpg

    Eefje Cornelien
    "acting" director/hoofdredacteur

    Eefje, 35 jaar, de "echte" betty, een van de 2 acting directors en in het dagelijks leven werkzaam als salesmanager bij Natucos.   Heeft Voeding & Dietetiek gestudeerd...
    Lees meer...  
  • images/cebastiaan_300x250_zww.jpg

    Cebastiaan van der Cingel
    tiener-tester

    Cebastiaan 16 jaar, 4e jaars vmbo-scholier op het van der meij college, eet/drinkt (zo veel mogelijk) biologisch sinds 4 jaar. Gaat waarschijnlijk voor betty bio-produkten...
    Lees meer...
Hosting is powered by Cyso