Vrijselhof

Vrijselhof

Adres: Groeningenlei 82
Postcode: 2550
Plaats: Kontich
Provincie: Vlaanderen
Land: Belgium
Routebeschrijving
Telefoon: +32 486 91 69 65

Beschrijving

VRIJE UITLOOP VARKENTJES VAN VRIJSELHOF

Vrijselhof is de naam van onze boerderij dewelke gelegen is in Kontich net te zuiden van Antwerpen, op 2 minuutjes rijden van de afrit “Kontich” op de E19 (Antwerpen-Brussel) en op 5 minuutjes van de A12 (Boomsesteenweg).

Ons bedrijf, Groene Aap bvba, is altijd met natuur en duurzaamheid begaan en wil nu, met dezelfde filosofie, biologische voeding produceren op Vrijselhof.

De boerderij telt een 9 hectare aaneengesloten weide, die net naast de gebouwen van de boerderij liggen. Op deze 9 hectaren willen we de grond omvormen van weides naar akkerlanden, zodat we er groenten, kruiden, gewassen en fruit op kunnen telen op biologische wijze.

Om die weides om te vormen moeten we het gras dat er nu op groeit op één of andere manier verwijderen. Dit hadden we met chemicaliën kunnen doen voor onze omschakeling naar bio, maar dat wilden we natuurlijk niet want voor ons is bio een levensbeschouwelijke keuze, niet louter een financiële of praktische keuze. We zouden het ook mechanisch kunnen doen, maar een dergelijke aanpak zou vele werkuren met de tractor vereisen, hetgeen ook weer niet zo milieu-vriendelijk is, zeer veel brandstof zou verbruiken en daarenboven een negatieve impact heeft op de bodem.

Daarom hebben we gezocht naar een biologische oplossing, dewelke we gevonden hebben in, onder andere, de boeken van Seppe Holzer, een welbekende biologische landbouwer uit Oostenrijk.

Seppe werkt samen met zijn varkens om de velden “biologisch” te ploegen. De varkens wroeten in de grond op zoek naar wortels, wormen en ander lekkers om te eten en op deze manier vernielen ze het gras zodat men nadien het land kan inzaaien met andere planten. De uitwerpselen die de varkens achterlaten is goed meegenomen als startbemesting voor het komend gewas, wat in ons geval een mengsel van groenbemester zal zijn die het biologisch leven in onze bodems versterkt.

Om de uitwerpselen beter te laten afbreken en de nutriënten ervan beter vast te houden in de bodem zullen we werken met composttee dewelke besproeid zal worden op de percelen waar de varkens gewroet hebben net nadat de varkens verplaatst zijn naar een volgend perceel.

Na wat rekenwerk kwamen we erachter dat we minimaal 20 en maximaal 200 varkens nodig hebben om dit werk te kunnen doen, maar we zullen in 2017 slechts een 60-tal varkentjes in dienst nemen. Dit zijn toch best wel veel varkens en daar is een stevige infrastructuur voor nodig, maar aangezien wij op termijn geen grote varkenskwekerij wensen te worden, zullen wij werken met tijdelijke en verplaatsbare infrastructuur. Daarom kiezen we ervoor om de varkens, die hun hele dag zullen genieten van een vrije uitloop, beschutting aan te bieden in verplaatsbare schuilhokken, waar ze naar vrije keuze zelf in en uit kunnen wandelen. Deze hokken zijn aangepast aan de noden van de biggen en opgroeiende varkens. De volledige wei zullen we afzetten met een omheining om de dieren op ons land te houden alsook om ze te beschermen tegen loslopende honden, hierbinnen leggen we dan kleinere verplaatsbare elektrische omheiningen aan om de varkens systematisch over de weides te voeren zodat ze telkens op de afgerasterde oppervlaktes aan “stootbegrazing” kunnen doen.

De varkens zullen als biggen van 20 tot 30 kilo aangekocht worden en begin juni op de boerderij aankomen, wanneer het weer het aangenaamste is voor de varkens zodat ze zich kunnen aanpassen aan hun nieuwe omgeving zonder ziek te worden. We zullen ze dan gedurende een 3 à 4 maanden biologisch gecertificeerde varkensvoer te eten geven ter aanvulling van wat ze zelf kunnen vinden door in de weide te wroeten. Tegen het einde van de zomer bereiken de varkentjes hun slachtgewicht waarvan we hopen dat het om en rond de 100kg per varken zal zijn, maar hier bieden we geen garantie van.

Dergelijk vlees is van sublieme kwaliteit. Niet alleen komt het van varkens die biologisch gecertificeerde voeding kregen ter aanvulling van een volledig natuurlijk dieet, maar de dieren hebben ook als “vrije uitloop varkens” geleefd. Bij ons is dit “vrije uitloop” wel degelijk op gras, niet op beton. Vlees van dieren dewelke een natuurlijk leven hebben geleid zoals ze dat ook altijd en overal deden tot een kleine honderd jaar geleden. Vlees met een ziel.

Aangezien wij net onze boerderij gekocht hebben en voor een heleboel noodzakelijke investeringen staan, lukt het ons niet om dit project volledig uit te voeren met eigen kapitaal.

Daarom zetten we deze unieke campagne op: om u de kans te geven ons te steunen.

U kiest welk vleespakket u wenst te bestellen en stort ons het bedrag nu, na de zomer leveren wij u dan het bestelde vleespakket.

Het vlees zal vers bezorgd worden (dus niet ingevroren) op vooraf vastgelegde data en afhaalpunten, telkens in vacuüm verpakte porties van +/-500 gram. U kan het vers benutten of zelf invriezen, in dit laatste geval blijft het gerust een paar maanden goed. Zo kan u voor uw eindejaarsfeesten zalig lekkere gerechtjes klaarmaken voor uw familie of vrienden met vlees dat geproduceerd werd op “Vrijselhof”.

U kiest natuurlijk zelf voor welk bedrag u ons steunt, maar geloof ons gerust: van dat vlees zal u geen seconde spijt hebben. Het feit dat u ons steunt in het zo ecologisch mogelijk omschakelen van ons bedrijf is daarenboven een unieke meerwaarde die u aan dit vlees geeft.

U kan zoveel varkensvlees bestellen als u wenst, in porties van 1/10 van een varken, in halve varkens of in volledige varkens. Vindt u een volledig varken teveel voor u? Dan kan u misschien met wat vrienden of familieleden samen leggen - zo kunnen jullie zelf de stukken onder jullie verdelen naargelang de voorkeur van iedereen.

Een volledig varken komt op 1000 euro (BTW inclusief).
Een half varken komt op 525 euro (BTW inclusief).
Een tiende van een varken komt op 115 euro (BTW inclusief).
U kan zoveel van deze pakketten bestellen als u wenst.

Hebt u een bedrijf zoals een restaurant of een traiteurszaak? Dan kan u ons natuurlijk ook steunen en in ruil daarvoor vlees van topkwaliteit krijgen. Voor grotere hoeveelheden kan u ons best eerst contacteren.

We volgen natuurlijk alle wetgevingen en randvoorwaarden voor het biologisch opkweken van deze varkentjes. De beestjes zullen het bij ons echt goed hebben, daar is geen twijfel aan!

En wilt u zelf eens komen kijken hoe de zwijnen het bij ons doen? Volg ons dan op onze Facebook pagina “Vrijselhof”, daar zullen we een aantal data bekend maken waarop u, als mede-financieerder van dit project, zelf op bezoek ter plaatse kan komen zodat u met uw eigen ogen kan zien hoe de varkens voor ons op de velden werken.

Laat deze kans niet liggen om eens varkensvlees te proeven zoals het hoort te smaken, varkensvlees van dieren die buiten geleefd hebben, wroetend in de grond en met een volledig biologisch dieet.

Steun ons en laat het aan uw vrienden en familie weten zodat ook zij zouden kunnen genieten van dit fantastisch product, opgekweekt met respect voor het dier en zijn omgeving!

Onze vleespakketten zullen steeds gevarieerd zijn samengesteld worden zodat u verschillende stukken vlees kan verwachten in elk pakket. Elke portie vlees zal vacuüm verpakt worden en elke verpakking zal voorzien zijn van een label.

Ter INFORMATIE kunnen wij u meedelen wat de beenhouwer ons vertelde:

“Hier eventjes een opsomming van wat je kan verwachten van een varken van +/- 100kg geslacht
• Filet koteletten +/- 9 kg of filet gebraad +/- 8 kg
• Spieringkoteletten +/- 6 kg
• Spek +/- 9kg of +/- 10 kg vleesribben
• Hespengebraad +/- 12kg (je kunt hier ook het hespenspek uithalen +/- 2kg gelijk aan de heupstukjes en/of de onderstukken 5 kg )
• Stoofvlees +/- 6 kg
• Gehakt +/- 25 kg
• Kop +/- 3kg - voor varkens is dit nooit geen probleem om de kop mee te krijgen het is alleen zo dat deze meestal in 2 gezaagd worden in het slachthuis”

Wij garanderen echter geen minimale hoeveelheid vlees; deze getallen zijn louter informatief.

De conversiegraad van voeding bij vrije uitloop varkentjes (= het aantal kilo voeding dat nodig is om één kilo vlees te produceren) is onbekend daar er niemand meer op deze manier varkens houdt, maar wordt geschat op 3,5 tot 4 - dit is velen malen meer dan de hoeveelheid voeding die nodig is om varkens vet te mesten in conventionele varkenskwekerijen.
De aankoop van de voeding, volledig biologisch gecertificeerd, is ook beduidend duurder dan niet-biologische varkensvoeding.
Ook de aankoop van biologische biggen is beduidend duurder dan de aankoop van niet-bio biggen.
Dat alles samen, plus de “normale” kosten (zoals bv. de bij wet verplichte veeartsen onderzoeken) zorgen ervoor dat de prijs per kilo van ons vlees hoger ligt dan wat u in de meeste winkels voor “gangbaar” varkensvlees betaalt - maar het product dat u bij ons kan bekomen is ook van een hele andere type dan wat u in de winkel koopt.
Wij moeten ook een heleboel investeringen doen om de (tijdelijke) infrastructuur te voorzien zoals de omheining en de schuilhokken.
Het laten verwerken van dit bio-vlees in biologisch gecertificeerde beenhouwerijen en slachthuizen is ook een niet te onderschatten kost.
Bij benadering denken we dat de 1000 euro/varken mogelijks net wel of net niet al onze kosten zal dekken, en al helemaal niet ons werk - maar dat is niet van belang voor ons. Wat wel van belang is, is dat wij onze velden vanaf de omschakeling zo biologisch mogelijk beheren, met zo weinig mogelijk machines en verbruik van brandstof en met aandacht voor mens, dier en omgeving. Daar doen we dit voor.

We hopen dat u ons hierin wil steunen en al garanderen wij geen minimale hoeveelheid vlees per besteld pakket, wij garanderen wel een uitzonderlijke kwaliteit van vlees.

Laat deze kans niet liggen. Steun ons. Bestel dit vlees en financier ons voor deze grote stap in onze omschakeling...

  • Streekproducten:
  • Ja

Vrijselhof 0 5 0

Gemiddelde van 0 Beoordelingen

Jouw beoordeling

Schrijf als eerste een recensie

advertentie
Add review

Er zijn geen recenties op dit moment

advertentie

Een aantal mensen achter biobetty.com

  • images/talita_portret_300x250.jpg

    Talita Aartsen
    bio-burgemeester noord-holland & boss bio-burgemeesters

    Talita Aartsen, vegetariër, 39 jaar, moeder van zoon Cebastiaan (17) en part-time werkzaam als medewerker klantenservice bij Bouwmaat. Vind het belangrijk...
    Lees meer...  
  • images/edwin_300x250_zww.jpg

    Edwin de Groot
    penningmeester

    Als mens en als vader vind ik het belangrijk om gezonde en eerlijke producten te kopen en te gebruiken en zo min mogelijk leed te veroorzaken. Ik wil graag weten...
    Lees meer...  
  • images/teun_portret_zww_300x250.jpg

    Teun Brink
    global franchise scout

    Teun Brink, in het dagelijks leven steward bij KLM en gaat voor stichting biobetty op zoek naar buitenlandse franchise -nemers, -partners... Teun eet/drinkt biologisch...
    Lees meer...  
  • images/jellebakker_300x250.png

    Jelle Bakker, bio-burgemeester amsterdam (interim)

    Jelle, 32 jaar, levensgenieter/overlever, heeft audio-visuele techniek gestudeerd aan het Grafisch Lyceum A'dam, weet nog niet precies wat hij gaat doen bij biobetty.com,...
    Lees meer...
Hosting is powered by Cyso