Arnica kwekerij

Arnica kwekerij

Adres: Boterveen 14
Postcode: 7991 PV
Plaats: Dwingeloo
Provincie: Drenthe
Land: Nederland
Routebeschrijving
Telefoon: 0521593619

Beschrijving

De Arnica kwekerij is een ecologische volle gronds kwekerij van 3 hectare, gelegen tussen twee nationale parken, het Dwingelderveld en het Drents-Friese Wold, in de omgeving van Dwingeloo. In het verleden groeiden hier vele soorten inheemse planten, o.a. Arnica Montana, ook wel Valkruid of Wolverlei genoemd en in onze streek Gele Margrieten. De aanwezige oerbodem (woudzand) is bij uitstek geschikt voor deze beschermde en zeldzame planten. De kwekerij ligt in het schoonste gedeelte van Nederland, wat betreft de lucht en de bodemvervuiling.

De planten die we telen zijn inheemse soorten, waarvan er vele op de rode lijst staan en dus bedreigd of al uitgestorven zijn op vele plekken in Nederland.

Naast 130 soorten inheemse vlinderplanten telen we Arnica Montana. Deze soort is zeer zeldzaam en groeide in het verleden massaal op de Dwingelose heidevelden. In 2007 is het Valkruid landelijk benoemd tot de mooiste bloem van Drenthe. Op de kwekerij groeien op dit moment enkele honderd duizenden Arnica Montana planten in verschillende leeftijden. Ze zijn vooral bedoeld voor medicijnproductie en cosmetica en ook voor de verkoop aan kwekerijen en particulieren.

We hebben een EKO keurmerk en dat betekent dat we geen kunstmest, gif of andere milieubedreigende stoffen gebruiken tijdens het teeltproces.

In 2008 hebben we het Demeter keurmerk gekregen. Een van de biologisch dynamische preparaten is het kiezelpreparaat. Dit heeft veel effect op de planten; ze zijn sterker en beter bestand tegen extreme weersomstandigheden. De bodempreparaten hebben een gunstig effect op de grond. Vanuit onze ecologische visie hebben wij bewust gekozen voor geen beregeningsinstallatie op de kwekerij. Door gebruik van een speciale bodembewerking , groeien onze planten prima zonder ze water te moeten geven in zeer droge maanden. Hierdoor gaat de plant zelf op zoek naar water in de diepere lagen van de bodem. Ze zijn bijzonder goed aangepast voor moeilijke groeiomstandigheden en klimaatsveranderingen.

We proberen het collectieve geheugen van de plant weer te activeren. Omdat deze oerplanten wellicht al duizenden jaren in ons land groeien, bezitten ze ook voor duizenden jaren kennis hoe ze moeten omgaan met extreme droogte, wateroverlast en ziektes. Zo worden het sterke planten, met een fors ontwikkeld wortelgestel met weinig kans op ziekte. Na inplanten in uw eigen tuin zullen ze geen water nodig hebben en dat geeft veel waterbesparing. een sterk milieupunt, nu de klimaatsverandering in volle hevigheid op ons afkomt.

Inheemse vlinderplanten zijn rijke voedsel en waard planten voor vlinders, bijen, hommels en andere insecten. Daarom dragen ze bij aan een sterke groei van het vlinderbestand in uw eigen tuin. In 2011 waren er weer veel vlinders aanwezig. Vooral de zeldzame plantensoorten hebben vaak een sterke impact op het vlinderbestand, wanneer deze planten verdwijnen, komen ook de bijbehorende vlindersoorten onder druk te staan.

Inheemse vlinderplanten inzaaien of uitplanten in uw natuurtuin levert een forse bijdrage aan de biodiversiteit. Inheemse planten kunnen, na verschraling van de bovenlaag, prima gezaaid worden in nieuwe natuurontwikkelingsprojecten. Er ontstaat dan na enkele jaren een natuurlijke vegetatie zoals die al honderden jaren voorkwam in Nederland.

Onze planten zijn bijzonder geschikt voor het inzaaien van natuurprojecten omdat ze vanaf het begin gewend zijn om zelf water te zoeken en voorbereidt zijn te groeien onder moeilijke omstandigheden.

Het resultaat van het inzaaien is dan ook hoog, door de voorbereidingen ervan op de kwekerij. Let wel, voor zulke plannen is aanlegvegunning nodig van de Gemeente en de Provincie. Meestal duurt een aanlegvergunning enkele maanden, Henk heeft hier veel ervaring mee.

Wilt u meer informatie dan kunt u contact opnemen om vrijblijvend de mogelijkheden, kosten van een ontwerp en uitvoering, aanvraag en begeleiding van een aanlegvergunning door te spreken. Door onze jarenlange kennis en ervaring is meestal een goede oplossing te vinden.

In de periode mei - augustus bloeien heel veel planten en u bent van harte welkom voor een bezoek op de kwekerij om kennis te maken met zeldzame planten en hun vlinders.

 • Streekproducten:
 • Ja
 • Keurmerk:
 • Demeter,
 • Skal,

Arnica kwekerij 5 5 0

Gemiddelde van 1 Beoordelingen

Jouw beoordeling

Schrijf als eerste een recensie

advertentie
Add review

Er zijn geen recenties op dit moment

advertentie

Een aantal mensen achter biobetty.com

 • images/joachim_300x250.png

  Joachim van Doornum
  bio-burgemeester groningen, bio-boss io

  Joachim studeerd Rechtsgeleerdheid UvA, heeft eerst Taal en Communicatie gedaan is tekstschrijver en de Benjamin van de groep. Bio-boss NL io en zoekt naar biologische...
  Lees meer...  
 • images/cebastiaan_300x250_zww.jpg

  Cebastiaan van der Cingel
  tiener-tester

  Cebastiaan 16 jaar, 4e jaars vmbo-scholier op het van der meij college, eet/drinkt (zo veel mogelijk) biologisch sinds 4 jaar. Gaat waarschijnlijk voor betty bio-produkten...
  Lees meer...  
 • images/bart_portret_300x250.jpg

  Bart Davidse
  advocaat

  Ras-Amsterdammer Bart eet/drinkt met zijn gezin al jaren overtuigd biologisch, draagt Kuyichi jeans, heeft een moestuin en probeert op kantoor zoveel mogelijk gerecyclede...
  Lees meer...  
 • images/team/niels_zww_300x250.jpg

  Frits van Hout R.I.P.
  bio-burgemeester rotterdam

  Frits, niels of hoe we je ook moesten noemen Bedankt dat we je mochten leren kennen als kritisch buurman en later als collega  Dank ook voor je openhartigheid,...
  Lees meer...
Hosting is powered by Cyso